News: En spesiell uke revisited
Posted: Apr, 8, 2011

(Foto: Geir Zahl. Fra minnemarkeringen i Oslo)

Norge har blitt satt på prøve den siste uken. Kaizernytt tok en prat med gitarist Geir Zahl for å lodde stemningen i Kaizerleiren.


-        Hvordan har den siste uken vært for dere?

-       Vi  gjør for så vidt det vi alltid har gjort vi, men det er ingen tvil om at virksomheten vår har vært akkompagnert av noen nye følelser og stemninger  denne helga. Ingen er upåvirkede av det som har skjedd i Oslo og på Utøya, og som alle andre er vi også rystet over ondskapen.  Spesielt det å ta sin vrede ut på ungdommen på det viset er bare helt hinsides, helt absurd og ufattbart.

-       Dere har selv mye unge fans..

-        Ja, vi er så priviligerte å ha mange unge i vår tilhengerskare, og det har vi faktisk hatt i ti år nå. Vi er vant til å se lystige unge fjes lyse opp når vi kommer på scenen, og vant til å se dem synge for full hals i ren og uforfalsket hengivenhet når vi spiller. Ungdommen har sin egen unike oppriktighet og intensitet, og at vi klarer å engasjere mange av dem med vår musikk er noe av det vi både undrer oss over og noe av det vi setter mest pris på. At så mange nå har blitt revet fra oss setter jo dette ekstra i perpektiv for oss.

-       Dere har spilt på folkefester i det siste, foran 3000 mennesker i Arendal på Canal Street og foran 5000 på Olavsfestdagene i Trondheim, hvordan har det vært å gå på scenen med disse grusomhetene som bakteppe, får de noen konsekvenser for repertoiret for eksempel?

-       Nei, the song remains the same, og skulle vi tatt ut alle sangene som har elementer av død og fordervelse i seg så ville det jo blitt korte konserter, for å si det sånn, hehe. Men seriøst, vi har landet på at ingen terrorist skal få styre over vårt kunstneriske uttrykk, og det standpunktet er heldigvis forenlig med ettertanke og respekt for ofre og pårørende. Derfor har vi kjørt på som før, og hatt stor glede av fellesskapet med fansen. I Trondheim var vi ute på byen etter gig og traff blant annet en kar som akkurat hadde begravd broren, som fikk sitt liv så meningsløst avsluttet på Utøya i en alder av 17 år. Han takket på vegne av broren, som også var Kaizerfan, for at vi kom og spilte. Slike opplevelser gjør inntrykk. 

-        The show must go on, som de sier..

-       Ja, det må faktisk det. Og disse følelsene stopper ikke ved landegrensene heller.  Vi spilte på en festival utenfor Düsseldorf på lørdag og securitasvaktene som dannet bufferen mellom oss og publikum så bredskuldrete og strenge ut. Jeg skal innrømme at jeg fryktet det verste, for det hender at vi står på scenen og bivåner vakter som tar jobben sin litt for seriøst og bortimot juler opp ungdommer som stagediver og lignende, som om de var personlig fornærmet eller noe. I den litt pregede og sarte sinnstemningen vi var i sist lørdag var det utrolig fint og rørende å se de bange anelsene gjort til skamme. Securityfolkene brukte musklene sine på å ta trygt i mot ungdommer som kom seilende gjennom folkehavet, før de klappet dem smilende på skulderen og sendte dem ut festivalkvelden igjen. Aldri har vi satt mer pris på at akkurat den delen av konsertavviklingen foregikk på en respektfull måte enn den kvelden.

-       Godt å høre. Og ellers, for å høre litt om tiden fremover, august er en travel måned for dere?

-       Absolutt. Det er alltid den travleste festivalmåneden. Nå har vi vært i Stavanger et par dager og øvd på Volum III låter, og neste uke skal vi urfremføre Volum II på Øyafestivalen, så du kan si vi jobber parallelt med mye forskjellig om dagen. Forhåpentligvis er det mye spennede i vente !

Neste torsdag, nærmere bestemt den 11 august, urfremfører altså Kaizers Orchestra "Violeta, Violeta Volum II"  på Øya festivalen !