News: "Den tilfeldige rockestjernen" snart premiereklar!
Posted: Feb, 16, 2015


( I "Den tilfeldige rockestjerne" følger vi keyboardist Helge Risa som går seg vill i sitt eget bands tekstunivers)

Filmskaper Igor Devold var flue på veggen i Kaizers Orchestra´s verden mellom 2010 frem til bandet ga seg i september 2013. Fredag 13 mars 2015 kan du se resultatet av observasjonene han gjorde seg når ”Den tilfeldige rockestjernen” har premiere på kinoer over hele landet!


Les om filmen & kjøp billett til premieren i Stavanger HER!

I Trondheim? Sjekk førpremiere på Kosmorama!

Følg filmen på facebook!


 -       Hvordan kom dette i stand, egentlig?

-       Igor hadde lyst til å følge oss, filme oss og intervjue oss, for å eventuelt lage en dokumentar om bandet, forteller gitarist Geir Zahl.

-        Greitt for oss det så lenge vi fikk fred til å gjøre alt det vi skulle gjøre den perioden, som jo var ekstremt hektisk.

-       Hva ble dere forespeilt dette ville bli?

-       Han visste ikke selv hva resultatet kom til å bli da han satte i gang, og vi var jo opptatt med vårt så vi la oss heller ikke opp i det. Han måtte vel lage veien litt mens han gikk den.

-       Hvorfor ville han følge dere, tror du?

-        Han hadde vel vært fascinert av bandet siden han fikk en relativt absurd opplevelse på det egyptiskinspirerte utestedet ”Tut Ankh Amon” i Lillehammer høsten 2001, men så reiste han på filmskole i Polen og mistet oss av radaren mange år. Han har ikke vært noen blodfan eller noe sånt, men tydeligvis fascinert av greia vår likevel og da han kom tilbake til Norge tok han opp tråden. Og så følte han kanskje at vi var litt sånn halvt øst-europeiske vi også, slik han er. At vi kunne være en perfect match på den måten.

-       Det er jo mye dramatikk i musikken deres også, men bandet selv er ikke så kjent for å være av det dramatiske slaget.

-        Vi advarte Igor at vår versjon av den såkalte rockestjernetilværelsen ikke samsvarer helt med det sex, drugs and rock n roll-mytologien forfekter, og at det kunne komme til å bli langt mellom de dramatiske høydepunktene. Men han ble hengende på likevel, og fant jo en vinkling til slutt, også.

 Igor vedkjenner at det ikke var åpenbart hvilken historie som skulle fortelles.

 -       Jeg slet veldig med å finne en vinkling. Jeg ville lage noe annet enn Kaizerspromo, for det er de så gode på selv. Bandet fungerer som et velsmurt maskineri, noe som jo forsåvidt er fascinerende i seg selv i rockebransjen, men for en dokumentarfilm blir det premisset for tynt. Jeg gikk mange runder med min produsent Ingvil Giske før vi etter hvert landet på at den mest besnærende og minst kommuniserte historien i dette bandet er historien om organisten Helge Risa.

-       Hva er det med Helge Risa?

-       Han skiller seg ut. Han er en anomali i bandsammenheng.

-       Hvordan da?

-       Vi la merke til at hans posisjon i bandet og på scenen var veldig spesiell, han er inni det, siden han jo er med på alt, samtidig som han også er litt distansert, fjern og mystisk. Han oppleves som en slags link mellom bandet og bandets univers, ved at han er litt halvt mann-halvt karakter. Så vi begynte å forske litt på hvordan vi kunne bruke han som hovedperson og komme inn på bandet og dets univers fra et slikt perspektiv.

-       Og det er nettopp denne linken du utforsker i filmen?

-       Jeg har vært veldig fascinert av bruken av fiksjon i dokumentarer, som vi har sett en del av de senere årene. Det høres jo ut som en selvmotsigelse, men det er og har alltid vært et vanlig grep i dokumentarsjangeren at man bruker fiksjon, bare at det nå har blitt mer åpent.  Så da vi kom på ideen om å la Helge gå seg vill i sitt eget bands tekstunivers før den ene Operakonserten så falt alle bitene på plass i forhold til det narrative.  

- Helge har drevet og reist på filmopptak til Polen, som en annen filmstjerne?

- Vi har gjort masse ekstra opptak på location med Helge, forøvrig muliggjort delvis på grunn av crowdfundingen vi har hatt gående for denne filmen, for å rendyrke denne reisen hans. Det er fortsatt en film om bandet Kaizers Orchestra, men vi opplever ferden deres inn i norsk musikkliv sett fra Helge´s ståsted. Helge, da som en outsider, som sakte men sikkert blir en del av gjengen og verden.

 Geir kan bekrefte at Igor ikke er alene om sin Helge-fascinasjon.

-       Det er som regel Helge-historier vi andre i bandet også tyr til i sosiale lag eller hvis vi bare skal snakke om bandet. Vi har jo snakket mye om så mangt, men det er alltid Helge-historiene som fungerer best, fordi de engasjerer mest.

-       Du har selv sett filmen, hva syntes du?

-       Jeg liker den veldig godt, jeg synes Igor har lyktes med det han prøver på. Jeg har jo selv laget en del dokumentarer om oss, men dette er annerledes enn det jeg har laget og tilfører et nytt overblikk som er veldig fint konstruert.

-       Dere har vel vært spente på den selv også?

-       For oss var det spennende å se det endelige resultatet siden vi ikke har vært involvert på noen annen måte enn som objekter foran kamera. Vi har gitt Igor full tilgang på oss, pluss at han har fått tilgang på våre egne videoopptak fra hele karrieren, så har han kunnet bruke dette akkurat som han vil.

-       Hva håper dere å oppnå med denne filmen?

-      Vel, det er ikke vår film, det er Igors film, om oss. Vi er ikke engang et band lenger. Men forhåpentligvis tilfører den en dimensjon som kompletterer musikken vår, live-uttrykket vårt og det såkalte ”imaget” vårt, som mange kjenner til og har en mening om fra før. Vi er allerede ganske gjennomdokumenterte, men dette kan kanskje være den siste brikken for et komplett bilde. Og så håper vi også at folk synes det er en interessant film, uavhengig om de er Kaizersfans eller ei, at den kan stå på egne ben. Igor har virkelig gjort en kjempeinnsats så vi håper folk vil komme og se.

 

Les om filmen på Filmweb HER!

 Følg Susi S´s oppdateringer om filmen HER!