News: Bryne får egen "Kaizersplass"!
Posted: May, 1, 2013(Foto: Geir Zahl. Kaizers får sin egen plass på Bryne, så nå slipper Janove å sitte midt i veien.

Med knappest mulig margin, 14 mot 13 stemmer, vedtok altså kommunestyret i Time kommune i går å gi plassen utenfor den gamle mølla på Bryne navnet ”Kaizersplassen”.

Les mer  på NRK og se bilde av plassen HER

Det har vært en lang prosess frem mot den endelige voteringen i går. Både det formelle rundt bruken av navnet Kaizers i denne sammenhengen og det rent historiske har blitt heftig diskutert og saken har vakt et stort engasjement både i kommunestyret og blant folk i regionen. Nå har altså avgjørelsen falt.

 -       Vi syntes jo det var en morsom forespørsel, sier Janove, sjefskaizeren selv, om saken.

-       Vi visste jo ikke at det skulle bli så mye styr og skape så sterke fronter, men samtidig så er jo akkurat det veldig Kaizersk. Vi er vandt med polariserte holdninger til oss som band, og disharmoni er vi jo veldig glade i, musikalsk sett iallefall. Og så er det jo litt kult at navnet har måttet kjempe seg frem, da, ikke bare blitt vedtatt stille og rolig i enighet bak lukkede dører på et kjedelig møte i rådhuset. Når folk ser navnet nå husker de kanskje utnevningen, og striden og debatten rundt den. Og det er jo bra!

-       Har dere selv hatt sterke meninger om saken?

-       Egentlig ikke. Vi ble jo forespurt og vårt ”ja” tilsier jo at vi syntes det var en bra idé. Fint å bringe inn litt samtid i en bransje som er så forbeholdt de avdøde og det konseptspesifikke. Ellers har vi holdt oss helt unna og latt politikerne og synserne ta seg av debatten. Men morsomt at det ble, da. Det synes vi jo.

-       Og selve stedet, eller plassen, har dere selv et forhold til den?

-       Den ligger jo i enden av det som, i alle fall i vår tid, var hovedgaten på Bryne, før kjøpesenteret M44 tok over, så vi kjenner jo godt stedet. I tillegg var ”Møllå” et ungdomssted da vi bodde der, som vi gikk på ofte. Faktisk spilte jeg og Geir en av våre første konserter sammen der, med cover-bandet ”Destruction” i april 1994. Jeg sang og Geir spilte bass. Det spesielle med den konserten, husker jeg, var at første sangen vi spilte var ”Rape Me” av Nirvana, og på det tidspunktet lå Kurt Cobain død i huset sitt, uten at noen visste det, mens vi holdt liv i musikken hans, på lille Bryne. Husker den konserten spesielt på grunn av de omstendighetene.

- Og fortsatt blir selve mølla brukt til konserter og kulturbegivenheter.

- Ja, og det er veldig bra, og sånn sett så er jo linken til oss veldig relevant også. Gamle industribygg blir ofte flotte kulturhus, vi kler jo slike bygg, så vi får satse på at bygget kler navnet vårt også.